از بین بردن جای زخم با لیزر | خوب یا بد؟

از بین بردن جای زخم با لیزر

در این مطلب میخوانید :

از بین بردن جای زخم با لیزر

همه ی شما در طول زندگی به دلایل مختلف در ناحیه ای از بدن خود دچار زخم شده اید که ممکن است این زخم ها کوچک و سطحی بوده باشند یا خیلی عمیق و بزرگ، که معمولا جای زخم های کوچک و سطحی بعد بهبودی اصلا دیده نمی شوند اما زخم های عمیق و بزرگ تبدیل به اسکار و کلوئید می شوند و ظاهر زشتی را ایجاد می کنند مخصوصا اگر آن ها روی صورت و یا دست و پا قرار داشته باشند. در این زمان قطعا به دنبال راهی برای از بین بردن جای زخم ها خواهید بود و یا راه های مختلف را برای از بین بردن آن ها امتحان می کنید. اما بهتر است بدانید که یکی از به روز ترین و بهترین روش های از بین بردن جای زخم استفاده از لیزر است. اگر شما هم قصد دارید جای زخم های خود را با استفاده از لیزر از بین ببرید در ادامه حتما با ما همراه باشید.

زخم و جای زخم چیست؟

به هر نوع آسیب دیدگی که در بدن اتفاق می افتد و موجب آسیب بافت های پوستی می شود زخم می گویند که دارای انواع مختلفی است. زخم ممکن است به دلایل متفاوتی در بدن ایجاد شود. دلایل اصلی ایجاد زخم در بدن شامل بریدگی، جراحی، آکنه، سوختگی، بیماری های عفونی، تصادفات و غیره است.

جای زخم یا اسکار هم به اثری که زخم ها از خود به جای می گذارند گفته می شود. در واقع زمانی که زخم در مرحله بهبودی قرار می گیرد سوخت و ساز در فیبروبلاست ها سبب تولید کلاژن مورد نیاز برای ترمیم زخم شده و بعد از گذشت چند هفته بخشی از رشته های کلاژن شکسته می شوند و در نتیجه جای زخم از بین می رود. اما همیشه هم به همین سادگی نیست و گاهی اوقات جای زخم ها برای همیشه روی بدن باقی می مانند.

راه های درمانی از بین بردن جای زخم

راه های درمانی مختلف و متنوعی برای از بین بردن جای زخم وجود دارد که در ادامه آن ها را معرفی کرده ایم:

ژل یا ورق سیلیکونی

ژل و یا ورقه های سیلیکونی که نازک و چسبنده هستند می توانند تورم، قرمزی، اندازه و ظاهر برجسته ی زخم را کاهش داده و به حداقل برسانند.

استروئید ها

استروئید ها که از راه های درمانی از بین بردن جای زخم هستند می توانند علائمی مانند احساس سوزش و خارش را از بین ببرند. این روش درمانی برای از بین بردن جای زخم های کلوئیدی بسیار مناسب می باشد و زمانی که به بافت اطراف زخم تزریق می شود اندازه و سختی زخم را کاهش می دهد.

لیزر درمانی

یکی از بهترین راه های درمانی برای از بین بردن جای زخم ها استفاده از لیزر درمانی می باشد زیرا این روش برای از بین بردن انواع زخم، آکنه و کلوئید مناسب می باشد.

لایه بردار های شیمیایی

لایه بردار های شیمیایی با از بین بردن لایه رویی پوست می توانند جای زخم ها را از بین ببرند و پوستی جدید را ایجاد کنند اما این روش درمانی تنها برای زخم های سطحی مناسب بوده و برای زخم های عمیق کارآیی ندارد.

نحوه از بین بردن جای زخم با لیزر

از بین بردن جای زخم با لیزر به صورت سرپایی انجام می شود و نیازی به بستری نمی باشد. نحوه از بین بردن جای زخم با لیزر هم به این صورت می باشد که دسته ای از پرتو های نوری به صورت متمرکز به سطح پوست تابیده می شوند و با توجه به این که پرتو های نوری لیزر دارای انرژی زیادی هستند در ناحیه مورد نظر گرما ایجاد می کنند و این گرما سبب تحریک سلولی می شود و خونرسانی در آن قسمت را افزایش می دهد. در این زمان با افزایش گرما و حرارت در ناحیه زخم، موادی که برای بازسازی و بافت های آسیب دیده نیاز هستند تولید می شوند و شروع به بازسازی بافت آسیب دیده می کنند.

در واقع دلیل جلسات متعدد لیزر هم همین مسئله می باشد که طی جلسات لیزر به مرور بافت های آسیب دیده و جای زخم ها بازسازی می شوند و تا حد زیادی از بین می روند.

انواع لیزر برای از بین بردن جای زخم

همان طور که قبلا هم به آن اشاره کردیم از بین بردن جای زخم با لیزر یکی از بهترین روش های درمانی می باشد که در آن دسته ای از پرتو های نوری به صورت متمرکز به سطح پوست تابیده می شوند. این روش درمانی فوق العاده برای از بین بردن جای زخم دارای انواع مختلفی است که پزشک متخصص با توجه به نوع عارضه و مشکل پوستی نوع آن را انتخاب می کند. در ادامه انواع لیزر برای از بین بردن جای زخم را به صورت خلاصه توضیح داده ایم:

از بین بردن جای زخم با لیزر CO2

از لیزر Co2 برای از بین بردن زخم های عمیق استفاده می شود. این نوع لیزر می تواند بافت های مرده و یا کلاژن های جمع شده در بافت زخم را از بین ببرد. در نهایت هم بافتی تازه که نتیجه ی کلاژن سازی دوباره پوست است جای زخم را می گیرد. این روش هم چنین می تواند هر گونه برجستگی و ناهمواری و تغییر رنگ در پوست را نیز از بین ببرد.

از بین بردن جای زخم با لیزر اربیوم YAG

لیزر اربیوم YAG هم برای از بین بردن جای زخم به کار گرفته می شود اما از نوع لیزر Co2 ضعیف تر است به همین دلیل نمی توان از آن برای از بین بردن جای زخم های عمیق استفاده کرد. بهتر است بدانید که در این نوع لیزر برای از بین بردن جای زخم بیشتر از پرتو های فروسرخ استفاده می شود.

از بین بردن جای زخم با دستگاه لیزر PDL

با استفاده از دستگاه لیزر PDL هم می توان کلوئید و یا گوشت اضافی و جای زخم های کهنه و قدیمی را به سادگی از بین برد. زیرا امواج این دستگاه می تواند به زیر پوست نفوذ کند و به طور مستقیم روی هموگلوبین موجود در رگ ها تاثیر بگذارد. دستگاه لیزر PDL نه تنها برای از بین بردن جای زخم مناسب بوده بلکه می تواند تغییر رنگ پوست را که به دلیل تخریب زیر پوستی ایجاد شده اند را نیز درمان کند.

مزایای از بین بردن جای زخم با لیزر

از بین بردن جای زخم با لیزر مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است زیرا این روش درمانی دارای مزایای فوق العاده ای است که برخی از آن ها عبارتند از:

  • هزینه انجام لیزر برای از بین بردن جای زخم ها زیاد و سرسام آور نمی باشد.
  • لیزر درمانی یک روش غیر تهاجمی است یعنی نیازی به برش و جراحی ندارد و به صورت سرپایی و در مطب ها انجام می شود.
  • دارای عوارض کمی است و معمولا هم عوارض آن بعد از دو تا یک هفته از بین می رود.
  • در این روش درمانی نیازی به مصرف دارو نیست و هنگام انجام لیزر هم تنها از مقدار کمی بی حسی و یا آرام بخش استفاده می شود.
  • از بین بردن جای زخم با لیزر برگشت ناپذیر می باشد و با این روش برای همیشه می توانید از شر جای زخم های خود خلاص شوید.

معایب از بین بردن جای زخم با لیزر

همان طور که می دانید تمامی روش های درمانی در کنار مزایای زیادی که دارند دارای معایب و عوارض انگشت شماری نیز هستند که درمان و یا از بین بردن جای زخم با لیزر هم از این قاعده مستثنا نمی باشد. برخی از معایب و عوارض از بین بردن جای زخم با لیزر شامل خارش، قرمزی، خونریزی، درد و تورم، ماندگاری جای زخم، عفونت های پوستی و آبسه می شود.

توجه داشته باشید تمامی این عوارض به صورت خفیف ایجاد می شوند و معمولا هم بعد از گذشت چند روز بهبود می یابند.

عوامل موثر در موفقیت از بین بردن جای زخم با لیزر

میزان موفقیت از بین بردن جای زخم با لیزر به عوامل مختلفی بستگی دارد که برخی از این عوامل موارد زیر را شامل می شود:

سن

ترمیم پوست با افزایش سن دشوار می شود و امکان دارد به دلیل افزایش سن و پیری لیزر روی پوست تاثیرات مطلوبی را نداشته باشد. حتی ممکن است برخی از افراد با وجود سن کمی که دارند پوست آن ها دچار پیری زودرس شده باشد که در این صورت هم نتیجه ی مطلوبی حاصل نخواهد شد.

زمان مراجعه

بهترین زمان مراجعه برای از بین بردن جای زخم با لیزر 6 ماه بعد از ایجاد جای زخم و یا اسکار می باشد و اگر فرد در 6 ماه ابتدایی برای درمان اقدام کند امکان این که جای زخم با لیزر به طور کامل از بین برود وجود دارد.

نوع بافت پوست

نوع بافت پوست یعنی میزان نرمی و زبری پوست، حالت سفت و یا کشسانی آن، شل و وارفته بودن پوست و میزان الاستین و کلاژن موجود در زیر پوست همگی بر روی میزان موفقیت از بین بردن جای زخم با لیزر تاثیر دارند.

رنگ پوست

از آنجایی که میزان جذب انرژی لیزر در پوست های تیره بیشتر از پوست های روشن است این گونه افراد نتیجه ی بهتری را می توانند دریافت کنند.

رنگ اسکار پوستی

زمانی که رنگ اسکار پوستی با پوست شما تفاوت زیادی داشته باشد میزان موفقیت درمان با لیزر نیز سخت تر می شود.

نکات مهم و ضروری قبل از انجام لیزر برای از بین بردن جای زخم

قبل از انجام لیزر برای از بین بردن جای زخم توصیه می شود چند مورد از نکات مهم و ضروری که در ادامه گفته می شود را رعایت کنید:

  • دارو های رقیق کننده خون مانند آسپرین را مصرف نکنید.
  • دو هفته قبل از درمان با لیزر محصولاتی که دارای اسیدگلیکولیک و رتینوئید هستند را مصرف نکنید.
  • از مصرف دارو های ضد التهابی از جمله ناپروکسن، ایبوپروفن، دارو های گیاهی مانند جینکوبیلوبا و سیر خودداری کنید.
  • دو هفته قبل از شروع درمان از انجام اپیلاسیون، استفاده از کرم های موبر و لایه بردار خودداری کنید.
  • با توجه به این که استعمال دخانیات بهبود و عملکرد پوست را دچار اختلال می کند دو هفته قبل از انجام لیزر برای از بین بردن جای زخم از استعمال دخانیات و نوشیدن الکل بپرهیزید.
  • سعی کنید یک ماه قبل از انجام لیزر در معرض نور خورشید برای طولانی مدت قرار نگیرید و به طور کلی از آفتاب گرفتن و سولاریوم خودداری کنید.

مراقبت های لازم بعد از انجام لیزر برای از بین بردن جای زخم

این روش درمانی دوره نقاهت کوتاهی دارد و معمولا بعد از گذشت ده روز فرد می تواند به طور کامل به فعالیت ها و کار های روزانه خود ادامه دهد. اما در حالت کلی مراقبت هایی که بعد از انجام لیزر برای از بین بردن جای زخم نیاز است عبارتند از:

  • می توانید از کمپرس آب سرد برای کاهش ورم یا درد استفاده کنید.
  • اگر لیزر را روی صورت خود انجام داده اید به هیچ عنوان به مدت چند روز از لوازم آرایشی استفاده نکنید.
  • بعد از انجام لیزر در معرض نور خورشید قرار نگیرید و حتما زمانی که می خواهید از خانه خارج شوید برای ناحیه لیزر شده از ضدآفتاب استفاده کنید.
  • در صورتی که بعد از لیزر احساس درد شدید دارید می توانید از مسکن ها استفاده کنید اما توجه داشته باشید که استفاده بیش از اندازه از مسکن هایی مانند ایبوپروفن ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.

آیا همه ی افراد می توانند برای از بین بردن جای زخم از لیزر استفاده کنند؟

بله تمامی افراد می توانند برای از بین بردن جای زخم از لیزر استفاده کنند و تنها افرادی که دچار سرطان، بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قندی، بیماری های قلبی و عروقی هستند و یا با مشکلات و بیماری های پوستی مواجه هستند و از همه مهم تر خانم های باردار نمی توانند برای از بین بردن جای زخم از لیزر استفاده کنند. هم چنین به کسانی که بیماری های صعب العلاج، سابقه بیماری تومور و بیماری کلیوی دارند هم این روش درمانی توصیه نمی شود.

حرف آخر

ما در این مقاله در مورد روش های از بین بردن جای زخم، انواع لیزر و نحوه انجام آن، مراقبت هایی که قبل و بعد از لیزر لازم است، مزایا و معایبی که این روش درمانی دارد و بسیاری از موارد دیگر توضیحات لازم را دادیم. شما می توانید با مطالعه این مقاله جواب سوالات خود در مورد از بین بردن جای زخم با لیزر را به دست آوردید و با آگاهی کامل از این روش درمانی برای از بین بردن جای زخم های خود استفاده کنید.

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟


ثبت نام در باشگاه مشتریان الی ژن و دریافت امتیاز