موخوره چیست؟
فرقی نمیکند که مرد باشید یا زن. حتما در طول زندگی خود برای یک بار هم که شده با پدیدهای به نام موخوره مواجه شدهاید. پدیدهای که در آن انتهای موها دو شاخه شده یا شکاف برداشته و اگر خیلی زود چارهای برای آن اندیشیده نشود، همه موهای شما را درگیر خواهد کرد.
معمولا افراد مختلف در اولین برخورد با موخوره به فکر کوتاه کردن موهای خود میافتند. این راهکار گرچه کاربردی است و شما را برای مدتی از شر موخورهها راحت میکند، اما همیشگی نیست. چرا که اگر به درستی از موهای خود مراقبت نکنید، دوباره شاهد ایجاد موخورهها خواهید بود؛ بنابراین اگر اکنون با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید یا به دنبال شیوهای برای جلوگیری از بروز آن هستید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
موخوره چیست ؟
موخوره عارضهای است که در اثر آسیبهای فیزیکی به ساقه مو اتفاق میافتد. این مشکل معمولا به صورت چند شاخه شدن انتهای موها یا بروز شکاف طولی در آنها رخ میدهد. در واقع مجموعه عواملی که به موها آسیب رسانده و باعث خشکی یا شکنندگی آن میشوند، در نهایت باعث بروز موخوره در موها خواهند شد.
دلایل اصلی موخوره مو چیست؟
قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب، آلودگی، گرد و غبار و مواد شیمیایی
استفاده از آب داغ در هنگام شستن موها
استفاده مداوم از شامپوهای خشن یا سرم و ژلهای حالت دهنده و ترکیبات دارای درصدهای بالای سولفات
استفاده از آبی که مقدار زیادی کلر داشته باشد (باعث شسته شدن رنگ، آسیب به کوتیکول محافظ ساقه مو و همچنین شکاف انتهای آن میشود)
استفاده بیش از حد از سشوار، اتوی مو یا فر کننده (میتواند صدمات جبران ناپذیری به فولیکولهای مو وارد کند)
استفاده از نوع نامناسب برس و شانه (میتواند باعث آسیب رساندن به قسمتهای انتهایی مو شود)
علاوه بر نکات فوق گاهی کمبود برخی ریز مغذیها در ایجاد و یا تشدید موخوره موثر است. کمبود زینک (روی)، کمبود مس و ویتامین دی، کم خونی شدید و حتی مشکلات تیروییدی میتوانند علاوه بر ریزش در شکنندگی مو و موخوره هم نقش داشته باشند.
برای اینکه روشن شود، تنها راه برای برطرف شدن موخوره مواین است که آنها را کوتاه کنید. با این حال، میتوانید برای معالجه موخوره مو و مهم تر از آن پیشگیری از عود و برگشت مجدد موخوره به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انواع موخوره
موخورهها انواع مختلفی دارند و ممکن است در هر بخشی از ساقه ی مو ظاهر شوند. موخورهها بر اساس شکل و محل تشکیل در یکی از گروههای زیر قرار میگیرند:
• موخوره دو شاخه: ساده ترین و شایع ترین نوع موخوره، نوع دو شاخه است که در انتهای مو به وجود میآید. اگر به انتهای ساقهی موی خود دقت کنید، به آسانی میتوانید این نوع موخوره را که به شکل Y است مشاهده کنید. با مشاهدهی موخورهها، موهایتان را چند سانت کوتاه کنید تا از پیشروی آسیب به بخشهای بالاتر ساقه ی مو جلوگیری شود.
• موخوره سه شاخه: موخوره سه شاخه در انتهای موها و به شکل چنگال ظاهر میشود. این نوع موخوره در اثر خشکی و کمبود آب و رطوبت به وجود میآید. وقتی کوتیکول مو ضعیف شد و آسیب دید، از کورتکس مو جدا میشود و به شکل سه شاخه در میآید.
• موخوره به شکل پر: رنگ کردن مکرر موها، برخی مدلهای کوتاهی و تمیز نکردن آلودگی موها باعث ایجاد این وضعیت میشود. اگر به انتهای ساقهی مو دقت کنید، مانند پر شاخه شاخه به نظر میرسد.
• موخوره درختی: وقتی که موهایتان را پوش میدهید، به کوتیکول ساقهی مو آسیب وارد میکنید و این نوع موخوره ایجاد میشود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعهی ماورا بنفش خورشید هم دقیقا همین لطمه را به موها میزند.
• موخوره گرهای: موخورههای گرهای، ساقههای گره خورده به نظر میرسند، اما واقعا گره نیستد. قرار گرفتن ساقهی مو در معرض حرارت و دمای بالای دستگاههای حرارتی و تنشهای فیزیکی، این نوع موخوره را به وجود میآورد. اگر برای جلوگیری از آن مراقبتهای لازم را انجام ندهید، تعداد این موخورهها در کل ساقهی مو افزایش مییابد و ساختار مو آسیب بیشتری میبیند.
• موخوره ناقص: این نوع موخوره معمولا در اثر کشیده شدن بیش از حد ساقهی موها و در نتیجه تضعیف کوتیکول به وجود میآید. موخورهی ناقص در افرادی که عادت دارند موهای خود را دم اسبی ببندند، بیشتر دیده میشود.
• موخوره نقاط سفید: سوختگی موها بر اثر مواد شیمیایی دلیل اصلی به وجود آمدن این نوع موخوره است. موخورهی نقاط سفید بدترین نوع موخوره میباشد. اگر این مشکل برایتان پیش آمد، به هیچ عنوان دوباره موهایتان را رنگ نکنید و به موهای خود زمان دهید تا ترمیم شوند.
روشهای پیشگیری از موخوره
پیشگیری از چند شاخه شدن مو یا موخوره کاری دشوار است. اما با رعایت یکسری موارد میتوان شدت آن را کاهش داد. از جمله:
✔ هر شش هفته یکبار موها را کوتاه کنید.
✔ از شستن روزانه موها خودداری کنید. هنگام شستشو فقط از نرم کننده و شامپو استفاده کنید.
✔ شامپوهایی که از مواد کاملاً طبیعی ساخته شده و فاقد هرگونه ترکیبات شیمیایی میباشند را به کار ببرید.
✔ بعد از شستشو از نرم کننده استفاده کنید.
✔ از شانههای دارای دندانه پهن استفاده کنید.
✔ از رنگ کردن بیش از حد مو ها خودداری کنید.
✔ هنگام استفاده از اتو مو و سشوار از اسپری محافظ گرما استفاده کنید.
✔ مصرف مکملهای تقویت کننده مو مانند بیوتین و اسید فولیک.